Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

"He guanyat molta experiència en la gestió del dia a dia d'una empresa com la que vull crear"

El Jonatan Arasa va fer a Frankfurt (Alemanya) una estada de 6 mesos gràcies al programa Erasmus for young entrepeneurs. L'experiència li va ser d'enorme utilitat i ens ho ha volgut explicar en aquesta entrevista.

Pots parlar-nos del teu projecte?

La meva intenció és establir-me com a autònom i oferir serveis d’il·lustració i disseny personalitzats. En aquest sentit, la idea és poder crear una petita empresa que em permeti dur a terme la meva professió sense estar lligat a una relació contractual amb l’objectiu de triar i gestionar jo mateix els projectes creatius dins els àmbits de la il·lustració enfocada a nous mitjans digitals i a l’animació.

Quina era la teva situació professional abans de començar el programa?

Abans de començar el programa no treballava com a il·lustrador / dissenyador i vaig estar 8 anys al sector de l’atenció al client com a T2 advisor al projecte Leia de l’empresa d’outsorcing Webhelp.

Quines motivacions et van portar a fer el programa Erasmus?

La meva parella és Doctora en Biologia i com a part del seu currículum professional havia de fer una estada en un centre de recerca a l'estranger. Això comportava traslladar-nos a Frankfurt com a mínim durant un any, fet que va fer que em plantegés deixar la feina i reorientar el meu futur professional. El programa Erasmus em va semblar una bona manera de fer un reset i tornar a la meva professió.

Quines activitats vas dur a terme a l’empresa del teu / de la teva host a Alemanya?

Les activitats que vaig dur a terme van ser de suport als projectes que es fan a l'estudi, on formava part de l’equip multidisciplinar que treballa en projectes artístics (Kunst am Bau, exposicions, encàrrecs de clients), acadèmics (la meva host és també docent i preparem material audiovisual per a diferents esdeveniments relacionats amb l’activitat acadèmica) i d’impressió. A més a més, vaig estar involucrat en la gestió dels encàrrecs i de la comunicació amb clients i proveïdors.

Quines habilitats o coneixements et va aportar el programa Erasmus?

Per una banda, vaig rebre formació en l’àmbit de software relacionat amb el 3D (Blender), vídeo (After Effects) i animació (TV Paint) i, per l’altra, vaig guanyar molta experiència en la gestió del dia a dia d’una empresa similar a la que jo vull crear. Destacaría en aquest sentit l’adquisició d’habilitats pel que fa a l’administració, el marketing, la creació de pressupostos, la planificació i la recerca i documentació de projectes.

Quin beneficis creus que l'estada va aportar al teu / la teva host?

Penso que vaig ser de gran ajuda a la meva host durant la meva estada, sobretot tenint en compte que en aquell període va ser mare d’una filla. Durant aquells sis mesos va poder comptar amb una figura estable per delegar i desenvolupar moltes de les activitats que porta a terme al seu estudi. Crec també que l’experiència va ser molt bona per les dues parts, i que això pot donar lloc a futures col·laboracions professionals un cop el programa acabi.

Quins beneficis has obtingut tu de participar en el programa?

La meva participació en el programa ha superat de llarg totes les meves expectatives i penso que he tingut molta sort de poder fer l’estada a l'Studio Kathi Kaeppel. La nostra relació ha estat genial i he pogut aprendre tant a nivell empresarial com professional, rebent formació en software, suport pel que fa a infraestructures i espai de treball i adquirint competències empresarials i de gestió. A més a més, aquesta estada m’ha posat de nou en la direcció correcta per tornar al meu sector professional.

Com el programa t'ha ajudat a millorar el teu bussiness plan?

La principal millora en relació al meu bussiness plan és que un cop acabat el programa, i gràcies a l’ajuda de la meva host, podré conceptualitzar millor els serveis que vull oferir i que tenen més potencial de cara a la meva futura empresa. El treball que hem fet en l’àmbit audiovisual m’ha fet veure que especialitzar-me en aquest sector pot ser una millor estratègia i a la llarga pot fer que la meva activitat sigui més profitosa econòmicament.

Recomanaries el programa a algú que s´ho estigui plantejant? Per què?

Totalment. Deixant de banda les motivacions personals de cadascú, crec que l’intercanvi és molt positiu i intens, i poder estar en un context diferent (país, idioma, mercat, cultura...) permet als participants tenir una visió més completa sobre el que pot ser la seva futura empresa i implementar millores en la idea inicial, a més a més de crear noves relacions professionals.

 

Totes les persones interessades en el programa Erasmus poden informar-se'n a l'OAEA, presencialment (amb cita prèvia a la Ctra de Barcelona, 208 bis), trucant al telèfon 93 745 31 61 o escrivint al correu sbdempresa@ajsabadell.cat.