Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

GINA SERRET JOVÉ: “Estic segura que hi haurà un abans i un després a la meva carrera”

De la mà de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa i l'Autònom/a, la Gina va escollir París per consolidar i ampliar fronteres del seu projecte de cal·ligrafia, retolació i disseny de tipografia. En aquesta entrevista us presentem la seva experiència Erasmus. 

Gina va escollir París per consolidar i ampliar fronteres del seu projecte de cal·ligrafia, retolació i disseny de tipografia  Gina va escollir París per consolidar i ampliar fronteres del seu projecte de cal·ligrafia, retolació i disseny de tipografia

Pots parlar-nos del teu projecte?

Sóc dissenyadora gràfica i cal·lígrafa independent i també dono classes de cal·ligrafia, retolació i disseny de tipografia a diversos centres educatius i artístics de Barcelona i rodalia. Ofereixo serveis professionals de cal·ligrafia, lettering i tipografia personalitzada –disseny de lletres, siguin escrites o dibuixades.

Quina era la teva situació professional abans de començar el programa?

L’activitat professional ja estava en marxa des de feia quasi tres anys. Després d’una dura arrencada per fer-me un lloc al mercat i donar-me a conèixer com a professional del sector, havia arribat a una situació estable i còmoda amb força clients, sobretot estatals, i certa regularitat també en la docència.

Quines motivacions et van portar a fer el programa Erasmus?

Justament fa dos estius, el juny del 2018, vaig viatjar a París per fer un curs intensiu de disseny de tipografia. El curs, de cinc setmanes non-stop, va ser duríssim però molt gratificant pel fet de viure durant un mes i mig a una ciutat nova, compartir l’experiència amb gent d’arreu del món amb les mateixes inquietuds i descobrir que hi ha molt més camí a obrir fora de casa.

Quines activitats estàs portant a terme a l’empresa del teu/ de la teva Host a França?

Bàsicament, estic aprenent l’ofici de retolista –pintar rètols a mà. En comparació amb França, a Espanya és força difícil trobar rètols tradicionals ben conservats i, sobretot, gent que els valori. A París s’ha fet bona feina en aquest sentit i, per sort, encara hi ha una sensibilitat bastant globalitzada per aquest material gràfic històric. De la mateixa manera, molts comerços de restauració, llibreries o galeries d’art sol·liciten aquests serveis a la ciutat de París.

Quines habilitats o coneixement t´està aportant el programa Erasmus?

Acompanyant al meu host cada setmana per París estic aprenent sobretot la qüestió més tècnica (i difícil) de l’ofici: el procés creatiu des de zero. Preparem els dissenys, els digitalitzem, els imprimim a escala real, els muntem damunt la superfície que ens indica el client per transferir-ne el disseny i, finalment, pintem a mà els rètols per cada negoci. També m’està ajudant a aprendre a gestionar els projectes, establint horaris setmanalment per treballar a la vegada per a diversos clients.

Quin beneficis creus que la estada està aportant al teu/ la teva host?

El meu host està acostumat a treballar sol i el fet de compartir jornades de treball plegats fa que tingui una nova visió a l’hora de dur a terme els projectes: tots els meus coneixements en cal·ligrafia i tipografia poden aportar-li noves idees que fins ara potser no tenia –i al revés. De la mateixa manera, el procés de realització de cada feina s’escurça pel simple fet que som dues mans que treballen en lloc d’una de sola. Així que pot assolir més feina durant la setmana.

Beneficis de participar en el programa

És un programa fantàstic que et permet provar de viure una temporada fora del teu país mentre alhora aprens tècniques, mètodes i valors nous que faran millorar la teva activitat professional. Sense dubte, si pogués, hi tornaria a participar amb els ulls tancats!

Com el programa està ajudant a que milloris el teu bussiness plan?

Personalment, la meva activitat ja estava en marxa i rutllava bé en l’àmbit nacional, però actualment m’interessa obrir mercat fora d’Espanya i, al mateix temps, ampliar els meus coneixements quant a tècniques tradicionals de retolació. I crec que puc assolir ambdós objectius gràcies a l’experiència que m’ha brindat el programa Erasmus.

Recomanaries el programa a algú que s´ho estigui plantejant? Perquè?

Sense cap dubte! No hi tens res a perdre i, al contrari, hi pots guanyar molt. És molt enriquidor sortir de la zona de confort local o nacional, aprendre nous idiomes, situar-te a una nova ciutat amb una cultura i història diferents d’on hem viscut, haver de crear nous vincles socials i intentar, a més a més, seguir amb la teva activitat professional mentre aprens d’un emprenedor amb més trajectòria. Estic segura que hi haurà un abans i un després a la meva carrera professional.