Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

El programa Erasmus, una experiència d'enriquiment compartit

La Roberta Manca és italiana i va trucar a la porta del programa Erasmus per a Joves Emprenedors buscant un enriquiment professional a l'estranger. Així és com va contactar amb la Montse Ros, que ens parla de la seva experiència d'acollida. 

La Montse dirigeix Probens, una ONG que va acollir la Roberta i amb qui van compartir l'experiència d'enriquiment mutu a Barcelona, de la mà de Promoció Econòmica de Sabadell. Us oferim aquí les valoracions que fa la Montse de l'experiència Erasmus:

La Roberta Manca és italiana i va trucar a la porta del programa Erasmus per a Joves Emprenedors buscant un enriquiment professional a l'estranger. Així és com va contactar amb la Montse Ros, que ens parla de la seva experiència d'acollida.

-Ens podries parlar de tu i de la teva empresa?

-Probens té 35 anys de vida. Treballem per millorar la inserció sociolaboral de les persones que més ho necessiten, facilitant-los eines perquè siguin al més autònomes possibles en el seu procés d’inserció. Els nostres recursos provenen de diferents fonts de finançament, majoritàriament públiques. Des de fa més de 20 anys desenvolupem programes europeus. Una de les peculiaritats de la feina que faig és ser present i potenciar el treball en xarxa amb els agents del territori, però també en l'àmbit autonòmic, nacional i europeu.

-Per què vas decidir participar en el programa? És el primer cop que aculls una persona emprenedora?

-El fet de participar en el programa Erasmus for Young Entrepreneurs va ser una proposta d’un soci del Regne Unit que era entitat d’enviament i que tenia en aquells moments una emprenedora que em va dir que encaixaria perfectament amb mi i en l’entitat. A partir d’aquest suggeriment ens vam donar d’alta al programa i vam rebre la Mariabel, una noia de Panamà que estava fent uns estudis al Regne Unit. Va ser una primera experiència fabulosa.

-Quines han estat les principals activitats de la Roberta durant l'intercanvi?

-El seu objectiu era potenciar programes europeus al lloc on viu (Sardenya). Ja tenia alguna experiència però volia veure més de prop el funcionament de l’organització i també participar directament en les diferents fases. Per això durant la seva estada hem intentat involucrar-la en tots el programes europeus que tenim en marxa. Ens ha ajudat en temes de comunicació dels resultats dels programes i amb els socis, però també ha participat en les diferents reunions locals, en un workshop a Polònia i al setembre anirà en representació de Probens a una reunió de la xarxa europea a la qual pertanyem a França. Ha participat també en una formació interna sobre treball en equip i ha fet algunes intervencions amb joves dels diferents programes. En aquests moments està col·laborant en el plantejament i disseny d’un projecte de mobilitat per a joves.

-Quines eren les expectatives abans de l'intercanvi? S'han acomplert?

-Compartir experiències i bones pràctiques i aprendre els uns dels altres. El meu perfil és de psicòloga i m’agrada treballar amb el col·lectiu de joves. El meu rol a l’entitat és més de gestió general, tot i que intento no perdre el contacte amb la realitat dels col·lectius que atenem de cara a poder plantejar projectes realistes i alineats amb les necessitats reals de les persones que venen a la nostra entitat.

-T'has beneficiat del talent, del coneixement i de les idees fresques de la nova emprenedora?

-Sí, per descomptat. És una persona molt observadora, que et pregunta i que et diu el que pensa, que aporta moltes idees i maneres diferents de plantejar les coses, que està oberta a la col·laboració en qualsevol aspecte si el troba interessant. S’adapta molt bé a la flexibilitat d’aquests projectes europeus que tenim en marxa, ja que una part és de treball directe amb joves i a vegades cal improvisar i canviar les activitats sobre la marxa per adaptar-nos als canvis que els mateixos joves es plantegen. Si es compromet a fer una cosa la fa, aprèn ràpid el que no sap, busca informació per múltiples canals, té un tracte molt agradable amb la resta de l’equip i s’ha adaptat molt bé. No parlava castellà però ara s'hi defensa molt bé i també està aprenent català (ha estat com a oient en un curs intensiu que hem fet al mes de juliol). Estem encantats!!

-Quins han estat els principals èxits de la teva empresa?

-Continuar treballant amb el mateix objectiu del començament.

-Et planteges seguir col·laborant amb la Roberta en el futur? En cas afirmatiu, de quina manera?

-Doncs sí, perquè una de els coses que li volta pel cap és impulsar projectes de mobilitat juvenil a al seva zona i podríem pensar d'enviar els nostres joves o rebre els seus en un futur. Aquest podria ser un bon inici de col·laboració.

-Quins han estat els principals beneficis del programa Erasmus per a Joves Emprenedors com a empresa d'acollida?

-Hi ha diferents beneficis, al meu entendre:

  • Conèixer persones que estan compromeses i motivades per un tema en concret, del qual volen fer el seu objectiu professional.
  • Aprofitar aquesta empenta per tal de vincular-les a projectes i idees de l’entitat.
  • Facilitar-los la nostra experiència i les eines perquè puguin evolucionar i desenvolupar la seva idea de projecte professional com a persones emprenedores.
  • Motivar al mateix temps altres persones de l’equip per temes i projectes de l’entitat que a vegades queden fora del radi d’acció de cada professional, perquè estan massa ficats en la seva parcel·la d’actuació.

-Recomanaries el programa a altres persones emprenedores? Per què?

-Sí, el recomanaria segur, de fet l'hem recomanat a diferents socis amb els quals treballem en xarxa, com una experiència molt positiva i gratificant.

El programa Erasmus per a emprenedors/es és un programa d'intercanvi d'estades empresarials destinat a persones emprenedores i finançat per la Unió Europea. Si estàs interessat/da a dur a terme una estada, pots informar-te'n a través del personal tècnic de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa i l'Autònom/a de Sabadell al Vapor Llonch (ctra. Barcelona, 208 bis). Pots demanar cita prèvia venint-hi en persona, escrivint al correu sbdempresa@ajsabadell.cat o trucant al telèfon 93 745 31 61.