Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Notícies

SIMBIOSI INDUSTRIAL ALS POLÍGONS D’ACTIVITAT ECONÒMICA DE SABADELL, BARBERÀ DEL VALLÈS I SANT QUIRZE DEL VALLÈS

SIMBIOSI INDUSTRIAL

Simbiosi Industrial: Revaloritzem els recursos sobrants és un projecte pioner que s’està desenvolupant en els PAE (Polígons d’Activitat Econòmica) de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès.

La Simbiosi Industrial pretén millorar l’eficiència en l’ús dels recursos, reduir costos i augmentar els beneficis mitjançant l’intercanvi comercial d’excedents o subproductes de l’empresa i compartint actius, logística i experiència. Amb l’objectiu de facilitar a les empreses locals conceptes, metodologies i experiències de simbiosi industrial aplicables als PAE, els ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del vallès impulsen el projecte de SIMBIOSI INDUSTRIAL: REVALORITZEM ELS RECURSOS SOBRANTS.

En el context actual que ens ha deixat la crisi juntament amb l’escassetat de recursos naturals, el concepte de simbiosi industrial, relacionat amb l’economia circular i l’ecologia industrial, es presenta com una gran oportunitat per incrementar l’eficiència econòmica, la sostenibilitat ambiental i la competitivitat empresarial.

Les iniciatives de simbiosi industrial són programes on la primera finalitat és la millora de la competitivitat empresarial i el creixement del teixit industrial, però que presenta alhora, impactes ambientals i socials positius. Es tracta d’animar empreses a treballar juntes en benefici mutu, més enllà dels esforços que dediquen als seus respectius productes i serveis, i a tenir cura dels seus comptes d’explotació particulars. Donada la dificultat que això es produceixi de manera espontània, es fa necessària la intervenció d’una tercera part mediadora que identifiqui oportunitats, convençi i creï consciència entre les empreses, i faci que les coses passin.

És per això que des de l’Administració local, hem creat una sèrie d’elements que ens permeten fer difusió i comunicar arreu el concepte de simbiosi industrial:

1. EXPOSICIÓ ITINERANT PER LES EMPRESES:

Aquesta exposició va itinerant per les empreses ubicades als PAE de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès.

2.- VIDEO EXPLICATIU del PROJECTE:

3.- RECULL DE BONES PRÀCTIQUES:

Per a què existeixi un bon desenvolupament  d’un programa de simbiosi industrial es requereix diversitat d’indústries participants, bona comunicació entre els agents participants (empreses, administració, comunitat), col·laboració intensa entre les empreses i establiment de patrons de diagnosi i mesura. No ha estat un camí fàcil, més aviat tot el contrari, però hem pogut recollir iniciatives de simbiosi industrial; és per això que el projecte ha fet un recull de BONES PRÀCTIQUES.

4.- COL·LABORACIÓ EN JORNADES

Des del Consell General de Cambres, la Direcció General d’Indústria i la col·laboració del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, s’han organitzat des del mes de desembre de 2016 i fins al febrer d’enguany set jornades que sota el títol: “La transició energètica als polígons d’activitat econonòmica: cap a la simbiosi industrial” han donat a conèixer les oportunitats de negoci en els polígons industrials relacionades amb la simbiosi industrial.

Més informació al següent link

En una d’aquestes jornades, concretament la portada a terme el passat dimecres 25 de gener a La Cambra de Comerç de Terrassa, a part de poder escoltar el que des de les diferents administracions i organitzacions estan desenvolupant, vam poder gaudir de testimonis en primera persona d’empreses; dues d’elles, Formigons Montcau i Provital (Sabadell-Barberà del Vallès) van explicar el seu cas de simbiosi, cas identificat a partir del nostre projecte: Simbiosi Industrial: Revaloritzem els recursos sobrants.

COL·LABORACIÓ EN JORNADES

Si voleu col·laborar amb el projecte, participant de forma activa o bé acollint l’exposició a la vostra empresa només cal que ens ho feu saber i ens posarem en contacte el més aviat posible: sbdempresa@ajsabadell.cat