&

Notícies

Servei d'assessorament empresarial: Artepaliativo, l'art més social

L'Oficina d'Atenció a l'Empresa i a l'Autònom/a compta amb un servei d'assessorament per a noves iniciatives empresarials, el qual ha acompanyat el naixement d'iniciatives tan humanes i inspiradores com aquesta.

Artepaliativo és una entitat social que acompanya el benestar emocional de les persones que pateixen una malaltia avançada o que afronten el final de la seva vida a través del procés creatiu, ja sigui a través de la música, de la pintura, de l'escultura, del dibuix, de la fotografia... o de totes aquestes disciplines artístiques. La Sílvia Fernández, la seva impulsora, ha estat usuària habitual del nostre servei i no només ha aconseguit crear el seu projecte empresarial sinó també consolidar-lo, en un camp tan delicat com és l'assistència hospitalària de les persones. En aquesta entrevista ella mateixa us explica la seva experiència com a emprenedora.

Com va començar el projecte?

Va començar un cop ja havia acabat el Màster en Counselling. Dos anys després d'acabar la carrera d'Educació Social, un amic em va proposar presentar a un concurs d'innovació i emprenedoria social el meu treball final de grau "Les arts plàstiques com a cura pal·liativa al final de la vida". Per la meva sorpresa vaig guanyar i això va ser només l'inici de diversos reconeixements que em van ajudar a tenir el pressupost, la formació i el suport per poder posar en marxa el que en un inici era només una idea "boja".

El primer any vaig treballar moltíssim en la posada en marxa de la identitat corporativa, tots els temes legals i fiscals que pot comportar per a una associació treballar en un hospital. Així com, per descomptat, la primera prova pilot a l'Hospital de Terrassa, que va durar un mes i on feia 3 sessions individuals cada tarda de dilluns a divendres. Va ser molt intensiu i dur, però en fer el buidatge del diari de camp i dels resultats de les enquestes, juntament amb el Comité de Salut Integrativa, va ser una gran satisfacció.

Quins van ser els motius que us van portar a emprendre?

La vida m'hi ha anat portant. A casa l'art sempre ha estat el nostre recurs per afrontar els entrebancs, però també la forma en què celebrem la vida. No concebem un món sense música, pintura, escriptura... He pogut viure en primera persona els beneficis de la musicoteràpia i l'artteràpia, tant amb la meva germana, que pateix una malaltia rara, com amb la meva àvia, quan va caure molt malalta.

És per això que tenia clar que en acabar la carrera d'Educació Social volia culminar-la amb un treball final de grau que utilitzés l'art en algun àmbit social. En aquell moment, no tenia la menor idea de tot el que passaria després.

Quines dificultats vas trobar a l´hora d'emprendre?

Mentiria si digués que no me n'hi he trobat. Jo que sóc del món social i que estava formada a realitzar memòries de projectes, pensava que no podia ser tan difícil començar-ne un de nou. Però quan t'hi poses, dia a dia et trobes amb nous reptes que no havies tingut en compte: pressupostos, aspectes legals, fiscals, de màrqueting, convenis, drets d'imatge, xarxes socials, programació web, comercial...

Però, amb esforç, compromís i constància vas superant-los un a un i traçant el camí. Jo ho anomeno treball "formigueta", a poc a poc, sense fer soroll, amb paciència, aprenent de tot i de tothom, carinyosament amb els que t'envolten i amb tu mateix. Per mi ha estat la clau, escoltar sempre, preguntar i donar per fet que m'equivocaré, però això vol dir que puc créixer i millorar.

Quina és la situació actual del projecte i els vostres plans de futur?

Actualment jo hi treballo a jornada completa, a mitja jornada un becari i tres artterapeutes hi col·laboren 4 hores per setmana cada una. Estem a l'Hospital de Terrassa, l'Hospital Trueta de Girona i en tres residències geriàtriques. També tenim algun domicili particular puntual i un conveni signat per començar aviat a l'Hospital Santa Caterina de Salt.

La perspectiva de futur és ampliar el nombre de centres, per tal d'arribar cada cop a més i més persones. Aquest fet comportarà haver de canviar la persona jurídica, ja que actualment som una associació sense ànim de lucre i probablement en un futur serem una cooperativa social. Això voldrà dir ampliar la cartera de clients i la plantilla d’artterapeutes.

Emprendre i conciliar és possible?

És difícil, però no impossible. Depenent de la situació de cadascú i del moment vital, serà més fàcil o menys de conciliar. Però des de la meva humil experiència, tot i que ha estat tot un repte, és possible. Penso que el més important és cuidar-se a una mateixa i als que l'envolten. De vegades en això de l'emprenedoria diuen que el projecte és com el teu fill o com algú amb qui et cases... ja que hi has de treballar de dilluns a diumenge, 24 hores al dia, no pots esperar a demà a respondre un e-mail...

No diré que jo no he passat per una època així, ja que estaria mentint, però vaig prometre'm que mai més la feina passaria per davant de res. Per sort o per desgràcia, a Artepaliativo estem molt en contacte amb la malaltia i amb el final de la vida i, per tant, valorem la salut i la vida quan les tenim. És per això, que no hi ha res tan important i que no pugui esperar com un mateix.

Qué diries a aquelles dones que ara mateix estan pensant a emprendre?

M'agradaria compartir-los una idea que he après en aquest màster de la vida que ha estat "emprendre i innovar" en uns camps tan complicats com és l'art o el que és social: el fracàs o l'èxit no existeixen. Un error sempre és un aprenentatge i un èxit també ho és, els dos s'han de celebrar. Si demà mateix l'aventura d'Artepaliativo acabés per alguna raó, agrairia moltíssim tots els èxits, però sobretot agrairia tots els cops que alguna cosa no ha sortit bé, ja que aquests fracassos han fet el qui sóc ara. La frase "això també passarà de llarg" s'aplica tant a les coses que et produeixen malestar com a les que et donen plaer. Res material ni físic és etern, però allò que queda, el que aprenem, sí que ho és.

Com vam fer amb la Sílvia, des de l'Oficina t'oferim informació sobre els passos a seguir per tramitar la creació de la teva empresa i assessorament en general, a més d'acollida al Centre d'Empreses Industrials si és necessari. Si és el teu cas i estàs interessat a crear una empresa, pots obtenir més informació clicant aquest enllaç, visitant qualsevol dels nostres punts d'atenció a l'emprenedor/a o omplenant aquest formulari.