&

Notícies

SIMBIOSI INDUSTRIAL ALS POLÍGONS D’ACTIVITAT ECONÒMICA DE SABADELL, BARBERÀ DEL VALLÈS I SANT QUIRZE DEL VALLÈS

Simbiosi Industrial: Revaloritzem els recursos sobrants és un projecte pioner que s’està desenvolupant en els PAE (Polígons d’Activitat Econòmica) de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès.

La Simbiosi Industrial pretén millorar l’eficiència en l’ús dels recursos, reduir costos i augmentar els beneficis mitjançant l’intercanvi comercial d’excedents o subproductes de l’empresa i compartint actius, logística i experiència. Amb l’objectiu de facilitar a les empreses locals conceptes, metodologies i experiències de simbiosi industrial aplicables als PAE, els ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del vallès impulsen el projecte de SIMBIOSI INDUSTRIAL: REVALORITZEM ELS RECURSOS SOBRANTS.

En el context actual que ens ha deixat la crisi juntament amb l’escassetat de recursos naturals, el concepte de simbiosi industrial, relacionat amb l’economia circular i l’ecologia industrial, es presenta com una gran oportunitat per incrementar l’eficiència econòmica, la sostenibilitat ambiental i la competitivitat empresarial.

Les iniciatives de simbiosi industrial són programes on la primera finalitat és la millora de la competitivitat empresarial i el creixement del teixit industrial, però que presenta alhora, impactes ambientals i socials positius. Es tracta d’animar empreses a treballar juntes en benefici mutu, més enllà dels esforços que dediquen als seus respectius productes i serveis, i a tenir cura dels seus comptes d’explotació particulars. Donada la dificultat que això es produceixi de manera espontània, es fa necessària la intervenció d’una tercera part mediadora que identifiqui oportunitats, convençi i creï consciència entre les empreses, i faci que les coses passin.

És per això que des de l’Administració local, hem creat una sèrie d’elements que ens permeten fer difusió i comunicar arreu el concepte de simbiosi industrial:

 

1. EXPOSICIÓ ITINERANT PER LES EMPRESES:

EXPO SI

 

Aquesta exposició va itinerant per les empreses ubicades als PAE de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès.

2.- VIDEO EXPLICATIU del PROJECTE:

 

 

 


 

 

 

4.- COL·LABORACIÓ EN JORNADES

Des del Consell General de Cambres, la Direcció General d’Indústria i la col·laboració del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, s’han organitzat des del mes de desembre de 2016 i fins al febrer d’enguany set jornades que sota el títol: “La transició energètica als polígons d’activitat econonòmica: cap a la simbiosi industrial” han donat a conèixer les oportunitats de negoci en els polígons industrials relacionades amb la simbiosi industrial.

Més informació al següent link

En una d’aquestes jornades, concretament la portada a terme el passat dimecres 25 de gener a La Cambra de Comerç de Terrassa, a part de poder escoltar el que des de les diferents administracions i organitzacions estan desenvolupant, vam poder gaudir de testimonis en primera persona d’empreses; dues d’elles, Formigons Montcau i Provital (Sabadell-Barberà del Vallès) van explicar el seu cas de simbiosi, cas identificat a partir del nostre projecte: Simbiosi Industrial: Revaloritzem els recursos sobrants.

 

Si voleu col·laborar amb el projecte, participant de forma activa o bé acollint l’exposició a la vostra empresa només cal que ens ho feu saber i ens posarem en contacte el més aviat posible: sbdempresa@ajsabadell.cat