&

Entrevistes a dones Emprenedores de Sabadell

 

Aquesta setmana hem entrevistat la Lola Escabias, socia fundadora cooperativista de LUIKA SCCL per tal de coneixer des de més a prop l'experiència d´aquesta dona emprenedora.

LUIKA és una cooperativa de serveis adreçada a entitats que treballen en l’àmbit de la diversitat funcional o discapacitat.

Ofereix entre d’altres serveis: monitoratges puntuals o fixes, per exemple en menjadors escolars o pisos tutelats; organitzen vacances, inclosos ponts o caps de setmana; també fan tallers de teatre, cuina, esports, creatius, etc.

La Lola ens rep al Centre d´empreses Industrials de Can Roqueta on hi tenen un espai de cotreball i li preguntem quins van ser els seus motius per emprendre

Feia molt de temps que em rondava la idea de crear una empresa pròpia, més personal. Ho havia parlat al meu cercle familiar, també amb companys d’estudis i amics, però no ho feia per que no acabava de trobar una idea valuosa a partir de la qual fer realitat un somni… Així que, de sobte, i d’una manera totalment inesperada vaig fer-me voluntària en un projecte associatiu d’oci i lleure adreçat a les persones amb diversitat funcional i allà em vaig quedar totalment enamorada i atrapada, podria dir que ‘vaig veure la llum’. De voluntària vaig passar a ser treballadora i passats uns anys vaig sentir que havia de fer una cosa diferent, per que no podia arribar a fer tot el que jo sentia que podia aportar en aquest àmbit si em quedava només en aquesta associació per sempre.

Preguntada per les dificultats que ha trobat a l´hora d´emprendre la Lola ens diu:

Penso que la principal és la de no tenir cultura emprenedora al meu voltant. Aquest fet m’ha fet dubtar en molts moments de la meva capacitat per tirar endavant el projecte. Tenim molt baixa la tolerància a la frustració i aquest és un repte que per emprendre cal superar amb escreixos, els pitjors enemics sovint som nosaltres mateixes per que dubtem de la nostra capacitat i ens mostrem en vulnerabilitat quan en realitat ens manca la cultura d’emprendre i no tenir por i assumir els riscos. Com tot a la vida, s’aprèn a gestionar i a portar el teu negoci i això només es pot fer en el dia a dia sospesant els avantatges per sobre dels dubtes i les pors.

Quina és la situació actual del vostre projecte i quins són els vostres reptes de futur?

La situació actual de LUIKA és bona, anem creixent a poc a poc, que era una de les meves màximes, en tant que permet fonamentar unes bones bases sobre les quals construir posteriorment i, sobretot, quan no estàs dins d’un cercle d’emprenedoria. Els reptes de futur són continuar oferint el millor servei al mínim cost, en tant que el sector d’atenció a les persones amb diversitat funcional ja suposa una despesa gran per a les famílies. Així mateix, volem desenvolupar projectes més personals des d’on projectar la nostra proposta de normalització envers el col·lectiu, millorant i visibilitzant les persones per les seves habilitats i capacitats en equips de treball heterogenis.

Emprendre i conciliació és possible?

No sé els casos de la resta d’emprenedores, però està clar que sense tenir cultura emprenedora i empresarial m’ha comportat un esforç extra, que si bé penso que no ho ha patit la meva família, donat que els meus fills ja són grans i ans al contrari m’han donat molt suport afectiu, has de renunciar a aquella part de la teva vida molt còmode que suposa ser assalariada per passar a ser el motor de la teva empresa i com a tal, si vols que tiri endavant t’has de ficar de ple i donar-ho tot per tal que tiri endavant. Certament, la conciliació suposa un repte en l’emprenedoria per que comporta molta responsabilitat i dedicació extra que cal aprendre a gestionar.

L'Oficina d'Atenció a l'Empresa i l'autònom/a

L'Oficina d'Atenció a l'Empresa i l'Autònom (OAEA) neix l'any a 2009 a Sabadell per donar suport al teixit empresarial del territori i cobrir les necessitats tant de persones emprenedores, com de pimes, o d’empreses de major dimensió ja consolidades en el territori, que tenen necessitats diferents de les que pot tenir una empresa de nova creació.

L’Oficina pretén facilitar i millorar l’assessorament empresarial en aspectes laborals, fiscals, jurídics, comptables, accés a subvencions, expansió del negoci, introducció de la innovació en la gestió o processos de l’empresa i d'altres aspectes de desenvolupament de l'activitat. Així mateix s’assessorarà i facilitarà l’accés a eines per a la internacionalització i s’agilitaran els tràmits per les llicències i permisos per al desenvolupament de l’activitat, establint ponts de diàlegs amb altres entitats  o administracions.

Els mecanismes per articular aquesta oficina passa per la coordinació entre l’Ajuntament de Sabadell, Banc Sabadell, Caixa Sabadell, Cambra de Comerç de Sabadell, CIESC, PIMEC, sindicats CCOO, UGT i USOC.

L’Oficina ubicada físicament al Vapor Llonch parteix del Pacte per a la Millora de l’Ocupació i la Competitivitat validat pel Consell de Ciutat. Amb L’Oficina es reforça i complementa el suport al teixit empresarial del territori que ja està en funcionament per part de l’administració i entitats. En els darrers 5 anys hem assessorat 4.000 persones emprenedores i hem visitat 300 empreses. En els últims 3 anys 40 empreses s'han allotjat en els nostres espais municipals per a empreses.

Entitats i organismes col·laboradors

SOC, ACC10, DIBA, Catalunya Empren, Cambra Comerç, JCI, PRUAB, LEITAT, ESADE CREAPOLIS, Ara COOP, ACTE, ASCA, ASCAMM, BANC, CTAC, ESDI, ISP, LA CAIXA, SECOT, XARXA ONION, ROTARY CLUB, CECOT, PIMEC, CIESC, UAB.